Altijd warm water & verwarming in huis dankzij deze tips

Geen warm water uit de douchekraan? Radiatoren worden niet warm of warmen niet voldoende op? CV-problemen komen altijd op een slecht moment. Ontdek onze tips om gegarandeerd van warm water te kunnen genieten in je huishouden.

Zorg voor een goed elektrische installatie

Een slechte aansluiting van de cv-ketel of elektrische boiler op het stroomnet zal de werking van het toestel verhinderen. Zorg ervoor dat zowel de zekering in de zekeringkast als het stopcontact werkt. De plaatsing van een elektrisch toestel dient altijd in een droge en schone omgeving te gebeuren. Vermijdt een stroompanne, schakel altijd een elektricien in indien een extra stopcontact dient geplaatst te worden. Voorzie altijd een extra stopcontact voor de plaatsing van een waterverzachter.

Laat je cv-ketel regelmatig onderhouden

Zoals we weten is het verplicht om een jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren op cv-installaties die werken op vloeibare brandstof ( bvb stookolie / mazout ). Een 2-jaarlijks onderhoud is verplicht voor verwarmingsketel dei werken op gasvormige brandstof zoals aardgas. Denk maar aan de condenserende gasketels. Een periodiek onderhoud zal de levensduur van jouw cv-ketel verlengen, het verlaagt de kans op CO-vergiftiging, je spaart op termijn herstellingskosten uit én het rendement blijft op peil. Laat tijdig jouw cv-ketel onderhouden door een erkend technicus.

Offerte cv-onderhoud

Ontlucht jouw radiatoren

Radiatoren met lucht zullen niet opwarmen. Het warme water kan de radiatoren niet bereiken door de aanwezige luchtvorming. Ontlucht periodiek en preventief  ( 2 x per jaar ) alle radiatoren, ook na het bijvullen van de cv-ketel om de druk op peil te houden.

Laat je boiler ontkalken

Elektrische boilers worden gebruikt om snel warm water te genereren. Hard water bevat veel kalk, dat zich in de boiler én de cv-installatie zal nestelen. Het kalk zal zich in de boilerruimte en op de warmteweerstand afzetten. De cv-leidingen, radiatoren en thermostatische kranen zullen verzadigd worden met kalkresten & bezinksel, waardoor de doorstroom van warm water wordt verhinderd. Laat tijdig jouw boiler ontkalken door een erkend vakman.

Offerte cv-onderhoud

Zorg voor voldoende druk op jouw cv-installatie

Druk in de cv-installatie zorgt ervoor dat het warm water alle radiatoren en kranen kan bereiken. Een tekort aan waterdruk zal geen warm water brengen waar nodig. Controleer de manometer van jouw cv-installatie. De ideale druk ligt tussen 1.2 en 2 bar. Zit er te weinig druk op, verhoog dan de waterdruk door de kranen open te zetten. Ontlucht nadien jouw radiatoren. Is er een teveel aan waterdruk, dan moet het expansievat de extra druk opvangen. Controleer of het expansievat nog goed werkt. ( de boven- en onderkant van het vat klinken beiden hol / niet hol )

Te lage capaciteit

Het komt al eens voor dat de gasketel of mazoutketel moet branden om de centrale verwarming op te starten. Tegelijkertijd kan het zijn dat er warm tapwater nodig is in verschillende badkamers. Op dat moment biedt zich in een slechte configuratie een te hoog verbruik van warm water aan t.o.v. de capaciteit van de boiler / cv-ketel. Stem steeds jouw cv-installatie af op het verbruik en de gezinssituatie. Is jouw gezinssituatie anders, laat tijdig jouw cv-ketel vervangen of boiler aanpassen. Misschien wel het ideale moment om een milieuvriendelijke condenserende ketel te plaatsen?

Slechte werking thermostaat

Bij een storing of defect aan de thermostaat zal het water niet genoeg opwarmen of gewoon koud blijven. Laat tijdig alle defecte onderdelen vervangen. Controleer zeker en vast of de batterijen nog goed werken.

Offerte aanvragen