Dak reinigen? Hoe en wat zijn de mogelijkheden?

Pannendak reinigen

Last van een vuil dak? Geef jouw woning weer een mooie dakvlak door het dak te laten reinigen. Maar wat zijn de mogelijkheden om een mooi dak te bekomen én te beschermen in de toekomst? Wij leggen de mogelijkheden uit.

Werkwijze dak schoonmaken

Onderstaand overzicht vindt je een voorbeeld van een stappenplan om terug een prachtig dak te verkrijgen. Dit is het volledige stappenplan mét dakcoating inbegrepen.

  1. Dakinspectie
  2. Reinigen van het dak d.m.v. hogedrukreiniger met vuilfrees
  3. Afplakken van muren, schoorstenen en dakkapellen
  4. Aanbrengen van algen- en mosdoder
  5. Aanbrengen primer
  6. Aanbrengen van dakcoating

Dak reinigen

Een vuil dak dient eerst en vooral gereinigd te worden. Met behulp van een hogedrukspuit en een vuilfrees zal men alle vuil en mossen verwijderen. Men zal een dieptereiniger of een reinigingsmiddel gebruiken dat met water zal verdunt worden. Belangrijk is dat geen middel gebruikt dat glas, aluminium, latexverf, lak kan aantasten. Afhankelijk van de soort dakbedekking en de staat van de dakbedekking zal men opteren voor één van onderstaande methodes.

Last van mos? Tijdens het reinigen zal men ook het dak ontmossen.

Offertes dakreiniging vergelijken

2 methodes

Er zijn 2 methodes om het dakpannen en leien te reinigen en af te spuiten:

1. Manueel reinigen: het reinigingsproduct wordt op het vuil dak gegoten waarna men het zonder naspoelen laat opdrogen. Nadien wordt de bevuiling met een borstel weggewerkt.

2. Spray methode: het product wordt met een hogedrukspuit op de dakbedekking gespoten waarna men het laat intrekken. Hardnekkige bevuiling wordt met een borstel bewerkt om nadien met druk weg te halen. Nadien wordt alles afgespoten met een hogedrukreiniger

Nadat het dak schoon is zal men een nieuwe laag algen- en mosdoder aanbrengen.

Dak impregneren / primer aanbrengen

Ben je van plan om jouw dakpannen, leien, betonpannen… ook te laten coaten, dan dien je eerst een primer aan te brengen. Het product zorgt voor een goede hechting van de elastische dakwerf ( coating ) Dankzij de toevoeging van moswerende grondstoffen is het vooraf reinigen met een ontmossingsproduct niet noodzakelijk. De primer dient aangebracht te worden op een schoon, stofvrij en vetvrij dak en tijdens mooi weer. Nooit aanbrengen tijdens regenweer. De primer kan manueel en airless aangebracht worden.

Dak coaten

Een dakcoating is niet essentieel nodig maar het is wel aangeraden. Coaten is het aanbrengen van een anti-mos, anti-vuil en vochtwerende laag op uw dakpannen of leien. Men noemt het ook wel elastische acrylrubber verf. Dergelijke coating wordt aangebracht na het ontmossen, reinigen, impregneren van uw dak. Het is UV-bestending en zal de levensduur van je dakbedekking aanzienlijk verlengen. Het voordeel van acrylrubber is dat de uitgeharde verf elastisch blijft bij hoge en lage temperaturen.

Je kan kiezen uit een transparante coating, airless kleurcoating en een kleurcoating ( dakverf). De kleurcoating beschermt het dak voor jaren en bovendien geeft het je dak een nieuwe kleur en terug een frisse uitstraling.

Dakcoating is een pasta die men met de manueel met de rol / borstel of airless aanbrengt. Na het aanbrengen van de coating, dringt deze in jouw dakbedekking waardoor deze een laag legt van ongeveer 1 tot 3 cm, afhankelijk van hoeveelheid product dat wordt gebruikt. Aangeraden is minimaal 2 lagen te plaatsen, afhankelijk van de staat de van de dakbedekking.

Gebruik enkel een dakpasta die silanen en siloxanen bevat, deze verdampen in jouw dakpannen / leien en is na 24 uur is deze uitgedroogd.

Dakcoating

U voorkomt het indringen van water, mossen en algen geen kans meer om zich vast te hechten aan de pannen / leien. De dakcoating kan in verschillende kleuren aangebracht worden zoals: alugrijs - leigrijs - antraciet - donker antraciet - koningsblauw - blauwzwart - rood - bordeaux - roodbruin - mokka - donkerbruin - zwart... zo kan je een kleur kiezen dat past bij de gevelsteen en het buitenschrijnwerk.

Zo, dankzij een coating dient je je dakbedekking niet te vervangen en oogt jouw dak terug nieuw.

Prijs dak reinigen: wat kost jouw dak?

Prijzen vergelijken is zeer belangrijk. Hier kan je verschillende offertes vergelijken bij aannemers in jouw buurt. Vergelijk en bespaar op uw dakwerken en dakcoating.