Vochtbestrijding van vochtige binnenmuren bij opstijgend vocht

Er bestaan een aantal oplossingen om binnenmuren weer vochtvrij te krijgen. Oude binnenmuren werden vroeger met kalk opgetrokken en er werd geen vochtwerende folie voorzien in de muren. Hierdoor zullen ze grondvocht optrekken en nat worden. Afhankelijk van de vochtdiagnose zijn er 2 veel gebruikte methode om opstijgend vocht bij binnenmuren te behandelen.

Het vooronderzoek & vochtdiagnose

Vooraleer men overgaat tot een vochtwerende behandeling van natte binnenmuren, gaat men een vooronderzoek uitvoeren om te bepalen welke vochtwerende methode de beste is. De diagnose of vooronderzoek wordt gedaan om het vochtgehalte en zoutgehalte te bepalen in de natte muren.

Aan de hand van de totale diagnose ( oorzaak vocht + te behandelen plaatse / materiaal met vocht ) zal een bedrijf gespecialiseerd in vochtwering een oplossing aanbieden.

2 veel gebruikte methodes om binnenmuren te behandelen tegen vocht via vochtbestrijding zijn:

Muren onderkappen tegen opstijgend vocht

Via de methode “muren onderkappen”, gaat men door slijpen, onderaan de vochtige muur, stenen en voegen weghalen. Dit doet men ongeveer om de meter. Vervolgens gaat men een vochtwerende folie plaatsen. Nadat de folie is geplaatst, gaat men de gaten terug dichtmetselen en op een andere plaats hetzelfde procedé starten. Zo kan men de natte muur “zwevend” vochtvrij maken door de folie.

Het nadeel van deze oplossing is dat het zeer arbeidsintensief is en dat het veel stof en trillingen met zich meebrengt. Daarom is deze vochtbehandeling niet overal bruikbaar.

Muren laten injecteren tegen opstijgend vocht

Via een vochtwerende injectie zal men de vochtige muren injecteren tegen opstijgend vocht.

Eerst zal men alle vuil en loszittende stukken ( pleister, schimmels, behangpapier, pleisterwerk, zwammen, ongedierte… ) verwijderen tot men op de blote muur zit. Bij opstijgend vocht zal men aan de onderzijde van de muur om de 12 cm injectiegaten boren. Na het verwijderen van het boorsel zal men de gaten injecteren met een vochtwerende gel.

De gel zal zich langzaam verspreiden in de muur en een ondoorlaatbare barrière vormen tegen opstijgend vocht. Nadien worden de gaten toegemaakt ( niet altijd nodig, is afhankelijk van de soort gel ) en wordt de binnenmuur weer schoongemaakt.

Nadien worden de muren voorzien van een van een membraan. Dit membraan is volledig zoutwerend zodat hygroscopische zouten de afwerkingslaag niet opnieuw kunnen aantasten.

Een membraan kan direct bezet worden met een afwerkingspleister en kan nadien kan er op behangen of geschilderd worden.

Sommige uitvoerders geven tot 30 jaar garantie op de werken.

Uw vochtige binnenmuren laten behandelen

Wij raden aan een vakman te laten langskomen om vochtproblemen aan te pakken. Vergelijk de vochtbestrijding prijs en vraag hier eerst een vochtbestrijding offerte aan.