Wat is de vochtdiagnose en vooronderzoek naar vochtproblemen in huis

Het vooronderzoek & vochtdiagnose

Vooraleer men overgaat tot een vochtwerende behandeling van natte binnenmuren, gaat men een vooronderzoek uitvoeren om te bepalen welke vochtwerende methode de beste is. De diagnose of vooronderzoek bij vochtproblemen wordt gedaan om het vochtgehalte en zoutgehalte te bepalen in de natte muren.

Een goed vooronderzoek wordt niet enkel gedaan met een eenvoudige protimeter maar ook via een calcium carbide test. Veel diagnoses worden enkel uitgevoerd via een protimeter en gaat enkel oppervlakkig de geleidbaarheid meten van vocht en aanwezige zouten. Men kan dus niet met zekerheid vaststellen of er ook daadwerkelijk vocht in de muren aanwezig is. Op het boorstel van een boorstaal kan men een vochtdiagnose uitvoeren.

Dankzij een calcium carbide test gaat men het vochtgehalte meten in de muren. Men gebruikt hierbij een Calcium Carbid vochtmeter. Deze meting is erkend door het WTCB. Het vocht reageert met de calciumcarbidekorrels en die reactie zorgt voor een drukverhoging in de fles, waardoor het vochtgehalte eenvoudig af te lezen is.

Het zoutgehalte dient men ook te meten. Hygroscopisch vocht, zouten, water en zuurstof binden zodanig dat er een chemische reactie ontstaat die het zoutgehalte in het materiaal doet toenemen en de natuurlijke eigenschappen van het materiaal, zoals het evenwichtsvochtgehalte, negatief beïnvloedt. Het zout trekt water aan. Hoe meer zout, hoe meer opstijgend vocht.

Grote werken zijn overbodig als het vocht zich enkel aan de buitenzijde van de binnenmuur bevindt. Aan de hand van de totaaldiagnose ( oorzaak vocht + te behandelen plaats / materiaal met vocht ) zal een bedrijf gespecialiseerd in vochtwering een geschikte oplossing én vochtwerend product aanbieden.

Uw vochtige binnenmuren laten behandelen

Wij raden aan een vakman te laten langskomen om vochtproblemen aan te pakken. Vraag hier eerst een vochtbestrijding offerte aan.