Waterhardheid en waterontharders

Bij de aankoop van een waterverzachter is het handig om het begrip “waterhardheid” te kennen.

Opgeloste calcium- en magnesiumzouten in het water

De hardheid van je water slaat op de hoeveelheid opgeloste calcium- en magnesiumzouten in het water. De meeteenheid die men hiervoor gebruikt is Duitse graden (°D) of Franse graden (°F). Eén Franse graad is 0,56 Duitse graden.

We geven een overzicht van een aantal hardheden:

  • Heel zacht water: 0-4°D ( hardheid onder de 5 °D is nadelig voor leidingen )
  • Zacht water: 4-8°D
  • Middelhard water: 8-17°D ( van 15 tot 30°D spreekt men over middelhard water )
  • Hard water: 17-25°D ( boven 30°D is het water hard tot heel hard )
  • Heel hard water: >25°D

Is te hard of te zacht water schadelijk?

Water met een hoge waterhardheid is niet schadelijk voor de gezondheid. Het kan wel voor afzetting zorgen op materialen of machines zoals douchekoppen en vaatwasmachines.

De nadelen hard water:

Hard water geeft afzetting op leidingen. Als het water opgewarmd wordt, wordt de kans op afzetting groter ( ketelsteen of kalksteen ). Neerslagvorming door zeep ( de calcium- en magnesiumionen krijgen een chemische reactie met de ionen uit de zeep en scheiden zich af uit het mengsel. )

Nadelen te zacht water:

Water met een te lage waterhardheid neemt gemakkelijk andere stoffen op zoals kalk of zelfs zware metalen.

Offerte waterverzachter