Welke waterverzachter kiezen & hoe groot moet deze zijn?


 

De belangrijkste vraag als je een waterontharder koopt is hoe groot deze dient te zijn.

Capaciteit van je waterverzachter

De grootte en het type van waterontharder die je nodig hebt, is volledig afhankelijk van de hoeveelheid water die je verbruikt in combinatie met de hardheid van je water. Dit wordt berekend via de capaciteit van de waterontharder.

Een gezin van 4 personen heeft uiteraard nood aan een groter apparaat dan een alleenstaande man. Een gezin van 6 personen in een woning verbruikt meer water dan een alleenstaande in een appartement.

Er zijn twee capaciteiten waar je dient rekening mee te houden

1) Doorstroomcapaciteit

De doorstroomcapaciteit is de mate waarin de ontharder water kan doorsturen op het moment dat de vraag hoog is zonder dat er een drukverlies merkbaar is.

Dit vind je in de technische omschrijving van het toestel. Op het moment van je aankoop heb je deze omschrijving nog niet in handen.

Tijdens je aankoop zijn volgende punten daarom belangrijk:

- Vraag aan de verkoper wat de doorstroomcapaciteit is
- Controleer voor het ondertekenen de effectieve omschrijving

TIP: reken op een minimum doorstroomcapaciteit van 3 m³/h

Waterontharder prijzen vergelijken

2) Capaciteit van ontharden

Hoelang kan een waterontharder functioneren zonder dat de ontharder dient te regenereren (spoelproces van de harsen met het zout)? Als je de ontharder te klein koopt bestaat de kans dat je toestel dient te regenereren tijdens de middag of avond en dit zijn momenten dat je water wenst te gebruiken. Maar een toestel kopen dat te groot is kost je veel geld dat je eigenlijk niet diende uit te geven. Om je perfecte waterverzachter te vinden dien je dus te letten op de harsinhoud. Dit wordt uitgedrukt in liter.

Bereken de harsinhoud van je waterverzachter

Hoe kan je de harsinhoud van de waterontharder berekenen? Je kan via een simpele berekening te weten komen hoeveel de harsinhoud dient te zijn:

Dit doe je door: Waterverbruik (per dag) X waterhardheid (°F) / 700

TIP: gemiddeld heb je per persoon ongeveer een verbruik van 125 liter water per dag.

TIP: Waterhardheid in °F is het verschil van welke waterhardheid je wenst en dit van het ongezuiverde water.

Voorbeeld van een berekening

In Gent heb je een waterhardheid van ongeveer 20 °F en je wenst een waterhardheid van 5 °F. Ook weten we dat we een dagverbruik hebben van 200 liter water. Dat maakt: 200 liter X 15 (tussen 20°F-5°F) / 700 = 4,28 liter hars inhoud.

Welke waterontharder is het beste geschikt?

Wens je te weten welke waterontharder gepast is voor jouw situatie, vraag raad aan een professional.

Zij geven raad welke wat de beste waterontharder is, de meest zuinige waterontharder en meest milieuvriendelijke ontharder. Vraag een gratis offerte aan.